Πώς τα περιττά κιλά σού κόβουν χρόνια ζωήςΗ επιστημονική εξήγηση για το πώς ο δείκτης μάζας τους σώματός σου επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής σου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλεις να χάσεις αυτά τα περιττά κιλά που κουβαλάς στο σώμα σου: από το να μπεις ξανά στο τζην που δεν σου κάνει μέχρι το να φανείς πιο ελκυστικός στα μάτια της γυναίκας που έχεις βάλει στο μάτι. Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται τώρα να προσθέσει έναν ακόμη λόγο στη λίστα σου, τον ίσως σημαντικότερο όλων: την ίδια σου τη ζωή.

Μελέτη που διεξήχθη από το National Heart, Lung and Blood Institute και δημοσιεύτηκε στο επιστημονική έντυπο Nature Communications, συνέδεσε τον δείκτη μάζα σώματός με το προσδόκιμο ζωής, δείχνοντας ότι ακόμη και τα περιττά κιλά είναι ικανά να «κόψουν» χρόνια ζωής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση έστω και μίας μονάδας στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το προσδόκιμο ζωής του ατόμου μειωνόταν κατά επτά μήνες. Για παράδειγμα, ένας άντρας ύψους 1,77μ. και βάρους 79 κιλών με ΔΜΣ 25 αν πάρει 3 κιλά αυξάνει κατά μία μονάδα το ΔΜΣ και μειώνει κατά επτά μήνες τον χρόνο ζωής του.

Φυσιολογικός θεωρείται ο δείκτης μάζας σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) που είναι 18,5 - 24,9. Κάτω του 18,5 κάποιος θεωρείται λιποβαρής, ενώ μεταξύ 25 - 29,9 υπέρβαρος και άνω του 30 παχύσαρκος.

Και για να στο θέσουμε διαφορετικά: Αν κάποιος είναι υπέρβαρος και έχει ΔΜΣ 25 ή μεγαλύτερο, για σχεδόν κάθε ένα κιλό που «βάζει» χάνει δύο μήνες ζωής, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής είναι το κάπνισμα. Οι χρόνιοι καπνιστές, που κάνουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα ζουν κατά 6,8 χρόνια λιγότερο από εκείνους που δεν καπνίζουν.

Εν ολίγοις, αυτό που πρέπει να κρατήσεις από την εν λόγω επιστημονική μελέτη είναι ότι την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής σου την κρατάς στα χέρια σου και οι επιλογές σου είναι αυτές που διαμορφώνουν τόσο τη μεν, όσο και τη δε.

 

ΠΗΓΗ:https://gr.askmen.com/sumboules-ugeias/1111664/article/pos-ta-peritta-kila-sou-koboun-khronia-zoes


Contact us
How to visit us
Contact details
  • Address:
    Απάκης Ξενοφών | Αναλυτής προγραμματιστής Βουλγαροκτώνου 7 Βόλος | 38446
  • Telephones:
    (+30) 24210 65025 (+30) 693 77 96 505
  • e-mail :
    xenofon@xenofon.gr