Τελικά τι σε ωθεί να είσαι ο εαυτός σου - εκτός από το μυαλό σουΜέχρι τώρα θεωρούσες πως ο εγκέφαλός σου λειτουργεί σαν ένας υπερ-υπολογιστής που αναλύει, οργανώνει και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που δέχεται και κατ' επέκταση σε κατευθύνει για τις πράξεις σου. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτός που είσαι, είναι κάτι που διαμορφώνεται αποκλειστικά από το μυαλό σου. Σωστά; Λάθος.

Αν λάβουμε υπόψιν τα όσα αναφέρει ο καθηγητής Βιολογίας του MIT, Alan Jasanoff, στο νέο του βιβλίο The Biological Mind, τότε υπάρχει μια εγκεφαλική λειτουργία η οποία δημιουργεί μια ψευδή διχοτόμηση των λειτουργιών μυαλού-σώματος, με αποτέλεσμα να αγνοούμε τις σωματικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία. Αυτές μπορεί να εκτείνονται από χημικές ουσίες στο αίμα μέχρι βακτήρια ή απλά ένα αντικείμενο που ακουμπά το δέρμα. Όλες όμως παίζουν ρόλο ακόμη και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Η θεωρία του Jasanoff επικεντρώνεται πάνω σε δύο βασικές ιδέες:την βιολογική σκέψη, η οποία δρα στον εγκέφαλο και κατ' επέκταση έχει επιρροές στο υπόλοιπο σώμα και αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "cerebral mystique" και είναι η αντίδραση του ίδιου του σώματος σε ένα σωρό εξωτερικά ερεθίσματα και στερεότυπα, που εκτός από το κορμί επηρεάζουν και την ψυχολογία και κατ' επέκταση την συμπεριφορά του ατόμου.

Με πιο απλά λόγια, ένας φυσιολογικός άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό και την προσωπικότητά του αποτελέσματα των όσων συμβαίνουν στο μυαλό του και όχι των εξωτερικών επιδράσεων στο σώμα του, κάτι που κατά τον Jasanoff, δεν ισχύει. Τα όσα τονίζει ο Alan Jasanoff έρχεται να υποστηρίξει μια έρευνα του Φινλανδού καθηγητή νευρολογίας από το πανεπιστήμιο του Turku, Lauri Nummenmaa, που αποδεικνύει μέσα από έναν χάρτη του ανθρώπινου σώματος με ποιον ακριβώς τρόπο κάποιες ενέργειες παράγουν συγκεκριμένα συναισθήματα.

Tελικά όμως τι είναι αυτό που κάνει εσένα, εσένα; Όπως αναφέρει ο Jasanoff «υπάρχουν ορισμένες πτυχές που έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τον εγκέφαλο. Είναι όμως και πολλές άλλες που συμβαίνουν εκτός, και σε διαμορφώνουν απλά και μόνο μόλις τις δεις ή τις αισθανθείς. Αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ορισμένων ειδών προκλήσεις καθώς και με την συναισθηματική αντίδραση σε αυτές. Όλα αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο σε θεμελιώδεις σταθερές διαμόρφωσης της προσωπικότητας».


Contact us
How to visit us
Contact details
  • Address:
    Απάκης Ξενοφών | Αναλυτής προγραμματιστής Βουλγαροκτώνου 7 Βόλος | 38446
  • Telephones:
    (+30) 24210 65025 (+30) 693 77 96 505
  • e-mail :
    xenofon@xenofon.gr