ΕυεξίαΑπό το πρόθεμα «ευ» που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “καλό” και  τη λέξη «έξη» (“έξις” στα αρχαία ελληνικά) που σημαίνει συνήθεια και προέρχεται από το ρήμα έχω.  Δηλ. ευ + έχω (έχω καλώς)  Ευεξία= ευ + έξη + ια (κατά λέξη σημαίνει η καλή συνήθεια) και σημαίνει την καλή κατάσταση της υγείας, η καλή σωματική κατάσταση, η ευρωστία.

 

Τί είναι η Ευεξία;

Η ευεξία δεν αφορά μόνο στη σωματική υγεία. Θα πρέπει να γίνει σε όλους μας απόλυτα κατανοητό πως η ευεξία είναι μια γενική αίσθηση, μια εσωτερική ακτινοβολία υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Αφορά την κατάσταση του ανθρώπου στο σύνολό του, ως έμβιο όν, και όχι την απουσία ασθένειας ή παθολογίας.

Σύμφωνα με τον ορισμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού National Wellness Institute, που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της Ευεξίας ανα τον κόσμο, η ευεξία ορίζεται ως “μια διαρκής και ενεργητική διαδικασία, στην οποία ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει οτι υπάρχουν επιλογές (υγιείς επιλογές), που μπορούν να τον οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, προς ένα γενικότερο ‘ευ ζην’ “.

Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, κάθε κλινικά ‘άρρωστος’ σημαίνει πως δεν είναι αναγκασμένος να στερείται της ευεξίας, όπως βέβαια συνεπάγεται πως και κάθε ‘υγιής΄ δε είναι απαραίτητο οτι αισθάνεται ευεξία στην καθημερινότητά του, εαν επιλέγει μια λανθασμένη ή αταίριαστη, προς αυτόν, στάση ζωής.
Η ευεξία είναι καθαρά ζήτημα προσωπικών επιλογών, επιλογές που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες και βαθύτερες ανάγκες τους καθενός από εμάς: σωματικές, ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές κλπ.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την Ιατρική, όπως έχουμε μάθουμε να την ορίζουμε στις μέρες μας, αλλά και από παράγοντες όπως περιβάλλον, οικονομία, εργασία κτλ, και στηρίζεται απόλυτα στην αίσθηση της ευεξίας.

Φυσικοθεραπεία και Ευεξία

Η Φυσικοθεραπεία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Ευεξία. Η Φυσικοθεραπεία προάγει, υποστηρίζει και αποκαθιστά όχι μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία, καθώς έχει ως σκοπό την πλήρη επανένταξη του ατόμου στο εργασιακό και κοινωνικό του γίγνεσθαι.

Κατανοούμε πως ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός που μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να προσεγγίσει την προσωπική του οδό προς την ευεξία, μέσα από θεραπείες με φυσικά μέσα και επιστημονικές τεχνικές χωρίς φάρμακα ή χειρουργείο, αλλά και μέσα από συμβουλές υγείας, εργονομίας, και γενικότερης αλλαγής στη στάση ζωής.

Η Φυσικοθεραπεία μας μαθαίνει πώς να είμαστε πιο λειτουργικοί και ευτυχισμένοι στην καθημερινότητά μας, αναγνωρίζοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό κατά την ελληνική αρχαιότητα, στην άσκηση της Ιατρικής: πως αποτελούμαστε από πνεύμα, σώμα και ψυχή, και πως η ισορροπία μεταξύ τους είναι εκείνη που πραγματικά προσδιορίζει το επίπεδο της υγείας ενός ανθρώπου.

 

Ψυχική ευεξία

Οι επιστημονικές αποδείξεις υποδεικνύουν πέντε σημαντικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε ώστε να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία. Αν όλοι μας δοκιμάσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα πέντε βήματα, μπορεί να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι, πιο θετικοί απέναντι στα πράγματα και πιο αποδοτικοί στους στόχους της ζωής μας.

Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, αποτελούν πλέον συχνά φαινόμενα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ψυχικής νόσου είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Παρόλα αυτά υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι αντιμετώπισης της ψυχικής νόσου που υπερβαίνει την απλή επιδίωξη της καλής ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. Το μοντέλο αντιμετώπισης έχει πλέον μετατοπιστεί προς την έννοια της θετικής ψυχικής ευεξίας.

Γιατί όμως η ψυχική ευεξία είναι τόσο σημαντική; Πρώτον, όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε όμορφα – τόσο για τους εαυτούς όσο και για τον κοινωνικό περίγυρο που μας περιβάλλει – και να είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση από τις ζωές μας.

Υπάρχουν επίσης πολλές τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι η καλή ψυχική ευεξία είναι πολύ σημαντική για τη σωματική μας υγεία, και ότι μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τους εαυτούς μας.

Η Sarah Stewart-Brown, η οποία είναι καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Warwick University και ειδικός σε θέματα ευεξίας, αναφέρει ότι η ψυχική ευεξία είναι μία πιο σύνθετη έννοια από αυτήν της ευτυχίας.

“Είναι πολύ χρήσιμο να ξεκινήσουμε με την εννοιολόγηση ότι η συνολική ευεξία περιλαμβάνει τόσο το νού όσο και το σώμα. Και γνωρίζουμε ότι η σωματική και ψυχική ευεξία συνδέονται στενά.

“Βεβαίως και το αίσθημα της ευτυχίας αποτελεί μέρος της ψυχικής ευεξίας. Αλλά δεν αποτελεί επουδενί το σύνολο της έννοιας της ψυχικής ευεξίας. Η ψυχική ευεξία αποτελεί μία βαθύτερη μορφή ευεξίας, η οποία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοινωνικό του περίγυρο’’.

“Τα αισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης, εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με τον κόσμο αποτελούν όλα μέρος της ψυχικής ευεξίας. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση αποτελούν επίσης σημαντικές παράμετροι’’.

“Είναι το αίσθημα ότι μπορείς να κάνεις τα πράγματα που πραγματικά σε ευχαριστούν. Και αυτό ισχύει με τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες φέρνουν χαρά σε εσάς και όσους σας περιβάλλουν’’.

“Είναι σίγουρο ότι το καλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας δεν σημαίνει ότι τα άτομα δεν βιώνουν ποτέ αισθήματα ή καταστάσεις τις οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν. Αλλά σημαίνει ότι το άτομο διαθέτει τις αντοχές να ανταπεξέλθει όταν οι καταστάσεις γίνονται δυσκολότερες από ότι συνήθως.”

Η ευεξία στη ζωή σας

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευεξία μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι δράσεις μας και ο τρόπος που σκεπτόμαστε έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

“Το πρώτο πράγματα που πρέπει να κάνετε για τη δική σας ευεξία είναι να αποκτήσετε περιέργεια για αυτήν,”  δηλώνει η καθηγήτρια Stewart-Brown.

“Ξεκινήστε να σκέπτεστε τις ενέργειες τις οποίες κάνατε στο παρελθόν ώστε να προωθήσετε την ψυχική σας ευεξία, και αν αυτές είχαν θετικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια σκεπτείτε νέα πράγματα πουμπορείτε να δοκιμάσετε’’.

“Θυμηθείτε ότι κανένας δεν μπορεί να σας χαρίσει την ευεξία. Είστε εσείς που πρέπει να αναλάβετε δράση.”

 

Πέντε βήματα προς την ψυχική ευεξία

Ευρήματα ερευνών υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πέντε βήματα –ενέργειες που μπορούμε όλοι να πάρουμε για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία.

Σημείο-κλειδί είναι να προσεγγιστούν αυτές οι ενέργειες με ανοικτό μυαλό και διάθεση δοκιμής και προσπάθειας.

  • Συνδεθείτε. Συνδεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας: την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους συναδέλφους σας και τους γείτονες σας. Αφιερώστε χρόνο για να αναπτύξετε αυτές τις σχέσεις.
  • Να είστε δραστήριοι. Δεν είναι απαραίτητο να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριοΠερπατήστε, κάντε ποδηλασία ή λάβετε μέρος σε αγώνα ποδοσφαίρου. Βρείτε τη δραστηριότητα την οποία απολαμβάνετε, και κάντε την μέρος της ζωής σας.
  • Συνεχίστε να μαθαίνετε πράγματα. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να σας δώσει μία αίσθηση επιτυχίας και εμπιστοσύνης στον ευατό σας. Καλή ιδέα είναι τα μαθήματα τεχνών (μαγειρική, μουσικό όργανο) ή νέων δεξιοτήτων όπως οι επισκευές και οι αυτοσχέδιες κατασκευές.
  • Δώστε στους άλλους. Ακόμη και η μικρότερη πράξη έχει σημασία, είτε αυτή είναι ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ ή μία ευγενική κουβέντα. Ακόμη σημαντικότερες πράξεις, όπως ο εθελοντισμός στο τοπικό κέντρο του δήμου στον οποίο μένετε, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας ευεξία και να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε νέα κοινωνικά δίκτυα.
  • Δώστε προσοχή. Συνειδητοποιήστε καλύτερα την παρούσα στιγμή, όπως τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, το σώμα σας και τον κόσμο γύρω σας. Η συγκεκριμένη επίγνωση μπορεί να αλλάξει θετικά τον τρόπο που αισθάνεστε για τη ζωή και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τις προκλήσεις.

 

 

Η έννοια της ισορροπημένης διατροφής

Η τροφή αποτελεί αγαθό για την εξασφάλιση της ευεξίας και τη διατήρηση της υγείας. Η ανεπάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, ενδέχεται να επιβαρύνουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, ενώ σε περιόδους παρατεταμένης ασητείας, ο άνθρωπος επιβιώνει μερικές μόνο εβδομάδες.

Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επάρκεια σε ενεργά θρεπτικά συστατικά, με στόχο την βελτιστοποίηση της υγείας, την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων και την μείωση του κινδύνου για χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Λέγοντας ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα και να αποκλείουμε κάποια άλλα.

Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη καθημερινά, γεγονός που υποδηλώνει την σημασία της ύπαρξης ποικιλίας τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο.

 

Πηγές: Πέντε βήματα προς την ψυχική ευεξίαΤί είναι η Ευεξία;,Ορισμός ευεξίας, Η έννοια της ισορροπημένης διατροφής

 

 


Contact us
How to visit us
Contact details